Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları arasında en çok görülen hastalık diyabettir. Diyabet; salgı bezlerinin bulunduğu pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da üretilen insülini etkili bir şekilde kullanılamaması durumudur. Bu hastalık ömür boyu sürebilecek hastalıklar arasında bulunmaktadır.
Endokrin bozukluk, hormon salgılama bezlerini etkileyen organları barındıran endokrin sistemi düzgün çalışmadığı durumda endokrin bozukluk meydana gelir. Bu durum hormonların yükselmesine ya da düşük seviyelerde olmasına yol açar. Vücutta geniş kapsamlı etkilere neden olan endokrin bozukluk, özellikle tiroid, hipofiz bezi, pankreas, yumurtalıklar ve testislere etki eder.
Birçok faktör endokrin sisteminde sorunlara neden olabilir. Bunun sonucunda endokrin bozukluk ortaya çıkar. En sık görülen endokrin bozukluklarından bazıları şunlardır:
Bu endokrin bozukluğu, vücutta tüketilen besinlerden gelen enerjiyi kullanma şeklini etkiler. Pankreas, insülin adı verilen hormonu yeterince üretemediğinde veya insülin olması gerektiği gibi çalışmadığında vücutta diyabet hastalığı oluşur.
Endokrin sisteminde yer alan hastalıkların her biri farklı semptomlarla kendini gösterir. Genel olarak endokrin hastalıklarında kadınlarda kıllanma, kan şekeri yüksekliği, böbrek taşı ve kilo alma gibi belirtiler görülür. En sık görülen endokrin hastalıkları semptomları şöyle sıralanır: Ruh halinde değişiklik Tükenmişlik hissi Zayıflama Kan şekeri seviyesinde farklılıklar Kolesterol seviyelerinde değişiklikler